Chat with us, powered by LiveChat

REIZEN IN TANZANIA:
ONTDEK DE SCHOONHEID
VAN DIT VERRASSEND MOOIE LAND

Tanzania als jouw safari vakantiebestemming Lees op deze pagina meer informatie over de beste reisperiode, vaccinaties, visa, munteenheid, verzekeringen, reistips, fotografie, fooien, tijdzone, eten/drinken en elektriciteit.

Reisinformatie-Tanzania-Prive-Safaris-01

15

ETHNISCHE GROEPEN

945087

KM2

55

MILJOEN MENSEN

Reisinformatie-Tanzania-Prive-Safaris-02

Discover Tanzania

REIZEN

IN

TANZANIA

Je hebt Tanzania gekozen als mogelijke vakantiebestemming. Dat is geweldig! Maar wanneer kan je nu het beste gaan? En hoe bereid je jezelf voor op een safari vakantie in dit land? Wat kan je beter van tevoren regelen? En wat zijn handige tips tijdens je vakantie? Wij geven u een overzicht van de belangrijkste dingen die u moet weten als u naar Tanzania reist.

Safari-Reizen-Naar-Tanzania-Met-Prive-Gids-01

BESTE REISPERIODE

Reizigers kunnen Tanzania het hele jaar door bezoeken, maar het is goed om rekening te houden met de voor- en nadelen van de verschillende seizoenen. De beste tijd om Tanzania te bezoeken hangt ook af van welke wilde dieren je het liefst wilt spotten. De seizoenen en het aantal dieren in het wild worden bepaald door de regens, dus je zult een iets andere ervaring hebben, afhankelijk van de periode die je kiest om het land te bezoeken.

 

De bekendste bezienswaardigheid van Tanzania is de Grote Migratie, die plaatsvindt in de Serengeti. Veel mensen komen hier tussen juli en september samen om getuige te kunnen zijn van de enorme kuddes gnoes en zebra’s die de Mara-rivier proberen over te steken – er ontstaat paniek als ze proberen de kaken van krokodillen en andere roofdieren te ontwijken die wachten om toe te slaan. In deze tijd van het jaar zie je echter wel behoorlijk veel voertuigen in het park.

 

In het ‘groene seizoen’ van Tanzania, tussen november en maart, is het veel rustiger. Hoewel er een kans is op regenbuien, is het een fantastische tijd om vogels te spotten, aangezien er duizenden migrerende soorten aankomen. Je zult ook grote migratiekuddes zien met hun pasgeboren kalveren. Wees ervan bewust dat er tussen april en mei zware regenval kan plaatsvinden, wat het spotten van wilde dieren kan vermoeilijken.

EEN GOEDE VOORBEREIDING

Vaccinaties:
Aanbevolen vaccinaties voor Tanzania zijn gele koorts, hepatitis A en een gecombineerd tetanus-, difterie- en geïnactiveerd poliovaccin (Td/IPV). Een bewijs van vaccinatie tegen gele koorts is alleen vereist als men naar Tanzania reist vanuit landen waar gele koorts heerst. Andere ziekten die in Tanzania voorkomen zijn o.a. buiktyfus, hepatitis B, tuberculose en hondsdolheid.

 

Of te bepalen of vaccinatie relevant is, raadpleegt u best een medisch specialist. Wij raden het gebruik van anti-malaria profylaxe aan, maar dit kan men altijd het beste overleggen met een medisch specialist.

 

Wanneer u met ons naar Tanzania reist, bent u automatisch verzekerd bij AMREF Flying Doctors. Het dekt je in geval van een medisch noodgeval tijdens je verblijf in Tanzania. Jouw voordelen:

Altijd en overal toegang tot onze 24-uurs medische hulplijn voor medisch advies.

Onbeperkt evacuatievluchten tijdens de abonnementsperiode.

Onbeperkte grond ambulancediensten.

Direct contact met AMREF Flying Doctors en haar medische professionals.

Safarireizen-in-Tanzania-Vaccinatie-Informatie

VISA

Voor inwoners van meer dan 40 landen zijn er geen visumvereisten voor Tanzania voor korte reizen met een verblijf van maximaal 90 dagen (3 maanden).

 

Alle andere buitenlandse burgers moeten een visum verkrijgen om Tanzania te bezoeken, of dit nu een online eVisa is, een ambassadevisum van een Tanzaniaanse diplomatieke missie of een visum bij aankomst.

 

Alle andere buitenlandse burgers moeten een visum verkrijgen om Tanzania te bezoeken, of dit nu een online eVisa is, een ambassadevisum van een Tanzaniaanse diplomatieke missie of een visum bij aankomst. Burgers van meer dan 150 landen kunnen nu online een elektronische aanvraag voor een visum voor Tanzania indienen, waardoor het niet langer nodig is om een diplomatiek kantoor van de overheid te bezoeken of in de rij te wachten aan de grens om een visum aan te vragen.

Prive-Safari-Reizen-in-Tanzania-Visa-Informatie

Het is normaliter ook noodzakelijk om het visum bij aankomst contant te betalen in US Dollar. De eVisa-optie voor Tanzania elimineert deze noodzaak en maakt versnelde toegang tot het land mogelijk.

Degenen die niet in aanmerking komen voor een elektronisch visum voor Tanzania, moeten persoonlijk een ambassadevisum aanvragen bij het dichtstbijzijnde Tanzaniaanse consulaat, door vooraf een afspraak te maken.

 

Er zijn momenteel geen visumrestricties voor Tanzania tegen buitenlandse nationaliteiten en het visumbeleid voor Tanzania is hetzelfde als dat van Zanzibar, dus de meeste afgegeven reisvergunningen stellen de houder in staat om beide locaties te bezoeken.

FINANCIËN

De officiële munteenheid van Tanzania is de Tanzaniaanse shilling, maar Amerikaanse dollars worden over het algemeen ook geaccepteerd, zeker in toeristische gebieden. Dollarbiljetten van vóór 2009, worden echter meestal niet geaccepteerd. U kunt lokaal geld wisselen bij geautoriseerde dealers, banken en wisselkantoren en ontvangt een ontvangstbewijs na elke transactie.

 

De meeste banken in grote steden hebben geldautomaten. Gebruik bij voorkeur alleen geldautomaten binnen in een bankgebouw om het risico op het klonen van kaarten te minimaliseren. De meeste banken in grote steden hebben geldautomaten. Gebruik bij voorkeur alleen geldautomaten binnen in een bankgebouw om het risico op het klonen van kaarten te minimaliseren. Vooral wanneer u meerdere dagen in meer afgelegen gebieden, zoals wildparken, doorbrengt, moet u ervoor zorgen dat u voldoende contant geld bij u heeft.

Verder is het aan te raden om een ‘mix’ van betaalmiddelen mee te nemen, waaronder contant geld, een wereldbetaalpas en een creditcard (VISA of MasterCard). We raden u ook aan om Amerikaanse dollars bij u te hebben voor noodgevallen, die u ook nodig kunt hebben bij het overschrijden van landsgrenzen.

 

Er zijn geldautomaten (Automated Teller Machines) beschikbaar in de grotere steden van Tanzania. Houd er rekening mee dat u voor elke transactie extra bankkosten in rekening worden gebracht. Vergeet niet om de beveiligingsinstellingen van uw bankkaarten zo nodig te wijzigen in ‘Wereldwijd’ – vraag uw lokale bank om instructies.

LEESTIPS

Er zijn veel goede gidsen over Tanzania, zoals de Rough Guide, Lonely Planet en Bradt. Voor die gidsen die specifiek over de natuur van Zambia gaan, kunt u altijd een lokale boekwinkel bezoeken.

Prive-Safari-Reizen-in-Tanzania-Leestips-Reisboeken-Informatie

Prive-Safari-Reizen-in-Tanzania-Verzekeringen-Informatie

VERZEKERING

We raden sterk aan om een degelijke reis- en annuleringsverzekering af te sluiten, zodat onverwachte kosten door bijvoorbeeld ziekte of een ongeval, of voor het vervangen van gestolen of verloren bagage, gedekt zijn. We raden aan om uw lokale verzekeringsmaatschappij of bank om advies te vragen.

 

Ook is het verstandig om de zorgverzekeraar te vragen naar de dekking van mogelijke medische uitgaven wanneer er zich lokaal iets voordoet.

IK GA OP REIS EN NEEM MEE

Verrekijker

Camera met extra SD-kaart

Reisgids/ app

Gids voor dieren/ app

Hoofdlampje

Pet of hoed

Cd’s of USB met Afrikaanse beats

Bordspellen

Waterfles met filter

Zakmes

Prive-Safari-Reizen-in-Tanzania-Fotografie-Informatie

REISTIPS

Fotografie:
Het is gegarandeerd dat je schitterende foto’s zult nemen. Voor de echte professionals is een telelens een must voor ‘wildlife’ fotografie. Onthoud echter een aantal basisregels terwijl je foto’s neemt. Wanneer je een foto wilt maken van mensen, vraag dan altijd eerst om hun toestemming. Op plaatsen die veel bezocht worden door toeristen zullen sommige lokale mensen om geld kunnen vragen. Onderhandel vriendelijk en maak niet stiekem foto’s.

 

Tijd:
De in Tanzania gehanteerde tijdszone is het hele jaar door de zogenaamde East Africa Time (EAT). Het onderscheid tussen zomer- en wintertijd wordt momenteel niet toegepast.

Fooien:
Zoals gebruikelijk in de hele wereld, is het geven van fooien in Tanzania volledig vrijwillig en afhankelijk van de kwaliteit van de service die u heeft ontvangen. Wij zijn van mening dat goede service moet worden beloond, maar u moet ook rekening houden met de mogelijke impact die fooien kunnen hebben op de lokale gemeenschap. Fooien kunnen een groot verschil maken voor mensen in de dienstverlenende sector, zoals obers, gidsen en ´trackers´. Er is echter een dunne lijn tussen de juiste hoeveelheid om een fooi te geven en te veel fooien: te veel fooien kunnen de balans van de lokale economie echt beïnvloeden.

In restaurants is het gebruikelijk om een fooi te geven van ongeveer 5-10% van uw rekening. Chauffeurs en gidsen stellen ook een fooi op prijs, aangezien dit vaak niet alleen een extraatje is, maar meestal een onderdeel vormt van hun salaris waarvan een gezin leeft. In pensions en hotels vindt u meestal een ‘fooienpot’ die vervolgens met iedereen wordt gedeeld, aangezien ook de tuinman bijdraagt aan een comfortabel verblijf. Mensen die je in het openbaar een plezier doen, zoals het schoonmaken van je raam of op je auto passen, krijgen normaal gesproken ook een fooi.

EEN DAG OP PRIVÉ SAFARI IN TANZANIA

Word wakker met het geluid van zingende vogels en het trompetteren van olifanten, terwijl de eerste stralen van zonlicht de donkere nacht veranderen in landschap met een gouden kleur.

Terwijl je nog geniet van het uitgebreide ontbijt, maakt je persoonlijke gids de auto alvast gereed voor deze reisdag. Je rijdt door de uitgestrekte natuur en steeds veranderende landschappen, terwijl je geniet van goede Afrikaanse muziek op de achtergrond.

Jullie ´spotten´ tijdens de rit wilde dieren die zich ophouden in de landschappen die jullie doorkruisen en met wat geluk moet je misschien ‘voorrang’ geven een kudde overstekende olifanten.

Je komt aan op je volgende bestemming en gaat eerst wat opfrissen en relaxen. Tijdens de gamedrive in de namiddag zie je veel antilopen en een groot wild van dichtbij. Na de opwinding volgt een verfrissende duik in het zwembad, gevolgd door wat ontspanning en een goed boek onder de schaduw van enorme acaciabomen.

Bij zonsondergang toont dit landschap zich van zijn mooiste kant. Neem de tijd om dit natuurlijke wonder van veranderende kleuren te bekijken en te zien hoe schaduwen langer worden; luister naar het gehuil van de hyena aan het einde van een avontuurlijke dag in Tanzania.

Tijd voor een diner rond een knisperend kampvuur, aangevuld met fijne Zuid-Afrikaanse wijn of een ijskoud lokaal biertje?

Volledig tevreden val je in slaap onder de sterrenhemel met het geluid van tjilpende krekels wetende dat Tanzania morgen weer op je wacht, met nog meer avonturen en onvergetelijke herinneringen.

ETEN

Tanzania is niet alleen een favoriete safari bestemming, maar biedt ook een unieke culinaire ervaring. De Tanzaniaanse keuken is een weerspiegeling van de culturele diversiteit en behoorlijk vullend. De reden hiervoor is het gebruik van allerlei zetmelen zoals gierst, bonen, maïsmeel, sorghum en pilaf.

 

Het nationale gerecht van Tanzania is Ugali, een deeg gemaakt van maïsmeel en geserveerd met een saus gemaakt van vlees, vis, bonen of groenten. De traditionele manier om Ugali te eten is door met je rechterhand een bal met een deuk te vormen en deze in de saus te dopen.

 

De Samosa is een zeer populaire snack van gefrituurd deeg en is gemaakt van rundergehakt, uien, knoflook en kruiden. Er is ook een vegetarische versie van de samosa.

Dranken:
De meest populaire drank in Tanzania is verreweg de Chai (thee), die van een ongekend hoge kwaliteit is. Het wordt aangeraden om het drinken van kraanwater te vermijden, maar in plaats daarvan flessenwater te drinken. Mbege (bananenbier) is een van de favoriete drankjes van de Tanzanianen. Dit lokale brouwsel bestaat uit gefermenteerde bananen en is afkomstig uit de Kilimanjaro regio. Er worden prima bieren gebrouwen in Tanzania zoals Kilimanjaro Beer, Serengeti Beer en Safari Lager.

Prive-Safari-Reizen-in-Tanzania-Eten-en-Drinken-Informatie

Prive-Safari-Reizen-in-Tanzania-Elektriciteit-Informatie

ELEKTRICITEIT

Het elektriciteitsnetwerk in Tanzania is gebaseerd op Engelse normen, wat betekent dat deze wordt geleverd op 230 Volt en 50 Hz. Dit betekent dat alle Europese apparatuur in principe gewoon zou moeten werken, van laptopvoedingen tot opladers voor mobiele telefoons. Wandcontactdozen gebruiken een 3-polige gezekerde stekker, waardoor het gebruik van reisadapters voor mensen (en apparatuur) uit andere landen noodzakelijk is. Houd er rekening mee dat de stroomvoorziening in Oost-Afrika nogal eens onbetrouwbaar is, dus een zaklamp of hoofdlamp is ’s nachts erg handig.

TELEFOON

De internationale code voor Tanzania als u vanuit het buitenland belt is +255. Bellen binnen Tanzania is relatief goedkoop en het netwerk tussen de grote steden is betrouwbaar.

 

Er zijn vijf netwerkaanbieders actief in het land (Vodacom, Airtel, Tigo, Zantel en Halotel). Vodacom heeft de grootste dekking van het land en Zantel heeft de beste dekking voor Zanzibar. Lokale simkaarten en beltegoed zijn overal verkrijgbaar.

Prive-Safari-Reizen-in-Tanzania-Telefoon-Informatie

Je hebt Tanzania gekozen als mogelijke vakantiebestemming. Privé Rondreis met Gids & 4×4