HOOGSTE PUNT METERS
PERSONEN PER KM2
BINNENWATER km2
Tanzania wordt beschouwd als een fantastische safaribestemming met veel mogelijkheden om wild te spotten. Het land herbergt veel van de beste en grootste parken in Afrika met ideale omstandigheden om de Afrikaanse dieren te spotten. Het heeft enkele van de meest gevarieerde en unieke landschappen die je ooit zult gaan zien. Van graslanden tot bossen, rotsformaties en bergtoppen en het is dan ook geen verassing dat Tanzania een aantal geweldige mogelijkheden biedt voor sightseeing en fotosafari’s.
Tanzania is het grootste land in Oost-Afrika en omvat tevens de eilanden Zanzibar, Pemba en Mafia. Dit Afrikaanse land ligt net ten zuiden van de evenaar en wordt begrensd door de Indische Oceaan aan de kust en acht landen: Kenia, Oeganda, Rwanda, Burundi, Democratische Republiek Congo, Zambia, Malawi en Mozambique.
De Kilimanjaro, ooit een actieve vulkaan, is het hoogste punt van Afrika en wordt omringd door drie van de grootste meren van het continent: het Victoriameer (’s werelds op een na grootste zoetwatermeer) in het noorden, het Tanganyikameer in het westen en het meer Nyasa in het zuidwesten.
Het centrum van Tanzania is een groot plateau, dat deel uitmaakt van het Oost-Afrikaanse plateau. De zuidelijke helft van dit plateau bestaat uit grasland en het oostelijke deel met name uit Miombo-bossen, waarvan het grootste deel wordt bedekt door het enorme Selous National Park. Verder naar het noorden ligt de nationale hoofdstad Dodoma.
Aan de oostkust ligt de grootste stad en voormalige hoofdstad van Tanzania, Dar es Salaam. Net ten noorden van deze stad ligt de Zanzibar-archipel, een semiautonoom gebied van Tanzania dat beroemd is om zijn specerijen. De kust herbergt gebieden met mangrovemoerassen die een belangrijk leefgebied zijn voor dieren.
Enkele van de oudste menselijke nederzettingen zijn gevonden in Tanzania. De oudste menselijke fossielen zijn opgegraven in het noorden, een gebied dat wordt aangeduid als “The Cradle of Mankind” en wordt beschouwd als de geboorteplaats van de mensheid. Fossielen die in dit gebied worden gevonden, omvatten botten waarvan wordt aangenomen dat ze meer dan 2 miljoen jaar oud zijn, en de oudst bekende voetafdrukken van de directe voorouders van mensen, de Laetoli-voetafdrukken, die naar schatting ongeveer 3,6 miljoen jaar oud zijn.
Ongeveer 10.000 jaar geleden werd Tanzania bevolkt door de Khoisan, ongeveer 5000 jaar geleden kwamen de Cushitisch sprekende mensen uit het noorden naar dit gebied. Ze introduceerden basistechnieken van landbouw, voedselproductie en later ook veeteelt. Ongeveer 2000 jaar geleden begonnen Bantoe-sprekende mensen te migreren vanuit West-Afrika. Ze ontwikkelden verder ijzerwerkvaardigheden en introduceerden verschillende ideeën over sociale en politieke organisatie. In het begin van het eerste millennium maakte de handel met Arabië en Perzië de Oost-Afrikaanse kust economisch sterk. De islam werd geïntroduceerd en er kwamen Arabische invloeden in de taal, wat resulteerde in de opkomst van de Kiswahili-taal.
Langs de gehele kust, evenals op de eilanden van de Zanzibar, bloeiden veel handelssteden op. In 1498 bereikte Vasco da Gama, als eerste Europeaan, de Oost-Afrikaanse kust. In 1525 hadden de Portugezen de hele kust onderworpen aan hun regime wat duurde tot het begin van de 18e eeuw. Toen kregen de Arabieren uit Oman voet aan de grond in de regio. Gedurende deze tijd werd Zanzibar het centrum voor de Arabische slavenhandel. De haven van Zanzibar werd bezocht door Nederlandse, Engelse en Franse schepen. In 1873 dwong een Britse vloot Sultan Barghash om het einde van de slavenhandel af te kondigen. Hoewel ietswat verminderd, ging de illegale slavenhandel gewoon door.
In 1848 werd de Duitse missionaris Johannes Rebmann de eerste Europeaan die de Kilimanjaro zag, en in 1858 brachten Richard Burton en John Speke het Tanganyikameer in kaart. In januari 1866 ging de Schotse ontdekkingsreiziger en missionaris David Livingstone naar Zanzibar, vanwaar hij op zoek ging naar de bron van de Nijl.
Aan de tafel in Berlijn werden, in tegenstelling tot de wijdverbreide perceptie, onder de koloniale mogendheden regels opgesteld over hoe te werk te gaan bij de vestiging van koloniën en protectoraten. Tanganyika als geografische en politieke entiteit kreeg geen vorm vóór de periode van het hoge imperialisme; de naam kwam pas in gebruik nadat Duits Oost-Afrika in 1920 als mandaat door de Volkenbond aan het Verenigd Koninkrijk was overgedragen.
Tanganyika werd eerst gekoloniseerd door Duitsers (1880 tot 1919) en vervolgens door de Britten (1919 tot 1961). Het diende als een militaire buitenpost tijdens de Tweede Wereldoorlog en leverde financiële hulp en munitie. Mwalimu Julius K. Nyerere werd de eerste president toen Tanganyika in 1961 onafhankelijk werd en het Afrikaanse socialisme of Ujamaa introduceerde, dat de nadruk legde op rechtvaardigheid en gelijkheid.
De naam “Tanzania” is een samenstelling van de namen van de twee staten die zich verenigden om het land te creëren: Tanganyika en Zanzibar.
Tanzania heeft een tropisch klimaat, maar kent regionale verschillen vanwege verschillen in de ligging. In de hooglanden variëren de temperaturen in respectievelijk koude en warme seizoenen tussen 10 en 20 graden Celsius. In de rest van het land komen de temperaturen zelden onder de 20 graden. De heetste periode loopt van november tot februari (25-31 graden), terwijl de koudste periode plaatsvindt tussen mei en augustus (15-20 graden).
De seizoen regens migreren in oktober tot december zuidwaarts door Tanzania en bereiken het zuiden van het land in januari en februari om daarna terug te keren naar het noorden in maart, april en mei. Dit zorgt ervoor dat het noorden en oosten van Tanzania twee verschillende natte perioden ervaren: de korte regens in oktober tot december en de lange regens van maart tot mei, terwijl de zuidelijke, westelijke en centrale delen van het land één nat seizoen ervaren.
Tanzania groeit in een zeer snel tempo. Aan het einde van 2020 wordt de bevolking van het land geschat op ruim 59 miljoen en tegen het einde van de eeuw zal de bevolking 280 miljoen bereiken. De bevolking van Tanzania groeit momenteel met een snelheid van bijna 3% per jaar.
Het land heeft een hoog geboortecijfer van 4,8 kinderen per vrouw en van 36,2 geboorten per 1.000 mensen. Helaas betekent een snelgroeiende bevolking in Tanzania ook meer armoede en inkomensongelijkheid.
Met 947.300 vierkante kilometer is Tanzania het 23e grootste land ter wereld en het 13e grootste land van Afrika. Dit komt neer op een bevolkingsdichtheid van circa 62 personen per vierkante kilometer. Meer dan 44% van de bevolking is jonger dan 15 jaar.
Tanzania heeft een zeer ongelijke bevolkingsverdeling. In de droge gebieden is de bevolkingsdichtheid slechts 1 persoon per km2, ongeveer 53 mensen per km2 in de waterrijke hooglanden van het vasteland en tot 134 mensen per km2 in de hoofdstad Zanzibar. Ongeveer 80% van de bevolking woont op het platteland. De grootste stad in Tanzania is Dar es Salaam met 2,7 mln. inwoners.
De officiële munteenheid van Tanzania is de Tanzaniaanse shilling, maar Amerikaanse dollars worden over het algemeen ook geaccepteerd, zeker in toeristische gebieden. Dollarbiljetten van vóór 2009, worden echter meestal niet geaccepteerd. U kunt lokaal geld wisselen bij geautoriseerde dealers, banken en wisselkantoren en ontvangt een ontvangstbewijs na elke transactie.
De meeste banken in grote steden hebben geldautomaten. Gebruik bij voorkeur alleen geldautomaten binnen in een bankgebouw om het risico op het klonen van kaarten te minimaliseren. Het is belangrijk om wat kleinere biljetten bij te hebben en de rest van je geld gescheiden en uit het zicht te houden. . Vooral wanneer u meerdere dagen in meer afgelegen gebieden, zoals wildparken, doorbrengt, moet u ervoor zorgen dat u voldoende contant geld bij u heeft.
Verder is het aan te raden om een ‘mix’ van betaalmiddelen mee te nemen, waaronder contant geld, een wereldbetaalpas en een creditcard (VISA of MasterCard). We raden u ook aan om Amerikaanse dollars bij u te hebben voor noodgevallen, die u ook nodig kunt hebben bij het overschrijden van landsgrenzen.
Er zijn geldautomaten (Automated Teller Machines) beschikbaar in de grotere steden van Tanzania. Houd er rekening mee dat u voor elke transactie extra bankkosten in rekening worden gebracht. Vergeet niet om de beveiligingsinstellingen van uw bankkaarten zo nodig te wijzigen in ‘Wereldwijd’ – vraag uw lokale bank om instructies.
Tanzania staat bekend om de grote verscheidenheid aan wilde dieren die in het hele land te vinden zijn. Er zijn naar schatting meer dan vier miljoen wilde dieren in Tanzania die 430 verschillende soorten en ondersoorten vertegenwoordigen. Het land herbergt zo’n 20% van de grote zoogdierpopulatie in Afrika. Zebra’s, giraffen, olifanten, gnoes, buffels, nijlpaarden, antilopen en gazellen zijn veel voorkomende dieren. Grotere roofdieren zoals leeuwen, cheeta’s en luipaarden komen ook voor.
Naast de bekende Afrikaanse zoogdieren zijn er ook nog ongeveer 60.000 insectensoorten, 25 soorten reptielen en amfibieën, ongeveer 100 soorten slangen en vele vissoorten. Vogels zijn ruim vertegenwoordigd in Tanzania met ongeveer duizend soorten, waaronder ijsvogels, neushoornvogels en flamingo’s.
Kleine stukjes tropisch regenwoud bieden onderdak aan een rijk assortiment planten, waarvan er vele nergens anders ter wereld te vinden zijn. Deze omvatten o.a. de Usambara oftewel het Afrikaans viooltje (Saintpaulia) en Impatiens, die als kamerplant worden verkocht in supermarkten in het westen. Soortgelijke bossen – overblijfselen van het veel grotere tropische woud dat zich ooit over het continent uitstrekte – zijn ook te vinden in de Udzungwas, Ulugurus en verschillende andere gebieden. Er zijn enkele bijzonder opvallende landschappen met baobabs in Tarangire National Park.
Buiten de bergketens is een groot deel van het land bedekt met miombo (‘vochtig’ bos), waar de belangrijkste vegetatie verschillende soorten Brachystegia-bomen zijn. Een groot deel van het droge centrale plateau is bedekt met savanne, bushland en struikgewas, terwijl graslanden de Serengeti-vlakte bedekken, net zoals nog wat andere gebieden die geen goede afwatering hebben. Amani Nature Reserve en Kitulo National Park behoren tot de botanische hoogtepunten van het land. Kitulo is een van de weinige parken in Afrika met wilde bloemen als bezienswaardigheid.
De officiële taal in Tanzania is Swahili, maar er zijn zeker honderden lokale dialecten. Engels is de tweede officiële taal en de handelstaal van het land. Het is ook de belangrijkste onderwijstaal die wordt gebruikt voor alle instellingen voor hoger onderwijs. U zult merken dat de meerderheid van de mensen waarmee u in contact komt vloeiend Engels spreekt en de taal verrassend goed beheerst.
Voor inwoners van meer dan 40 landen zijn er geen visumvereisten voor Tanzania voor korte reizen met een verblijf van maximaal 90 dagen (3 maanden).
Burgers van meer dan 150 landen kunnen nu online een elektronische aanvraag voor een visum voor Tanzania indienen, waardoor het niet langer nodig is om een diplomatiek kantoor van de overheid te bezoeken of in de rij te wachten aan de grens om een visum aan te vragen.
Het is normaliter ook noodzakelijk om het visum bij aankomst contant te betalen in US Dollar. De eVisa-optie voor Tanzania elimineert deze noodzaak en maakt versnelde toegang tot het land mogelijk.
Degenen die niet in aanmerking komen voor een elektronisch visum voor Tanzania, moeten persoonlijk een ambassadevisum aanvragen bij het dichtstbijzijnde Tanzaniaanse consulaat, door vooraf een afspraak te maken.
Er zijn momenteel geen visumrestricties voor Tanzania tegen buitenlandse nationaliteiten en het visumbeleid voor Tanzania is hetzelfde als dat van Zanzibar, dus de meeste afgegeven reisvergunningen stellen de houder in staat om beide locaties te bezoeken.
Voor Tanzania worden de vaccinaties DTP en een vaccinatie tegen hepatitis A/B aanbevolen. Malaria komt ook voor in Tanzania, vraag daarom uw lokale gezondheidsdiensten om het meest actuele advies over vaccinaties en preventieve zorg.
Tot de goede gezondheidsvoorzieningen behoren ziekenhuizen in de grotere steden. Ook zijn er door het hele land districtsziekenhuizen, landelijke klinieken, apotheken en gezondheidscentra.
Tanzania heeft één van Afrika’s snelst groeiende economieën met een jaarlijkse stijging van het nationale BBP van bijna 7% sinds 2000. Er is echter nog steeds wijdverbreide armoede: 49% van de Tanzaniaanse bevolking leeft onder de internationale extreme armoedegrens van USD 1,90 per dag (Wereldbank, 2011). Onder de overwegend landelijke bevolking van Tanzania (73%) is de economische groei beperkt. Inclusive, broad-based growth is hindered by low productivity growth in labor-intensive sectors like agriculture, which employs 77% of working-age adults. The agriculture sector has grown by just 4% per year over the past decade.
Betrokkenheid van de particuliere sector is een essentieel onderdeel van de economische ontwikkeling van Tanzania om het gestelde doel om in 2025 de status van middeninkomen land te bereiken. De particuliere sector in Tanzania loopt voorop in groei door het scheppen van banen, innovatie, het genereren van belastinginkomsten en het handhaven van eerlijke concurrentie. Momenteel biedt de particuliere sector werk aan ongeveer 70% van de jongeren in Tanzania. Het hebben van werk is cruciaal op weg naar zelfredzaamheid.
De president van Tanzania en de leden van de National Assembly worden gelijktijdig voor een termijn van vijf jaar gekozen, door middel van een directe volksstemming. De president benoemt een premier, die op zijn beurt de regeringsleider is in de Nationale Assemblee. De president kiest zijn kabinet uit de leden van de National Assembly.
De grondwet geeft hem ook de bevoegdheid om tien niet-gekozen parlementsleden voor te dragen, die ook in aanmerking kunnen komen om kabinetslid te worden. De National Assembly heeft 295 leden. Op dit moment heeft de regerende partij CCM (Chama Cha Mapinduzi) ongeveer 90% van de zetels in de National Assembly.