Ontdek essentiële informatie voor je privé safari naar Tanzania. Lees praktische informatie over Tanzania, waaronder geografie, geschiedenis, bevolking, economie, taal en het politieke landschap voordat je aan je reis naar Tanzania begint. Deze uitgebreide informatie zorgt ervoor dat je goed geïnformeerd bent voor een soepele en plezierige reiservaring in Tanzania.
Praktische informatie over Tanzania
Tanzania wordt beschouwd als een fantastische safaribestemming met veel mogelijkheden om wild te spotten. Het land herbergt veel van de beste en grootste parken in Afrika met ideale omstandigheden om de Afrikaanse dieren te spotten. Het heeft enkele van de meest gevarieerde en unieke landschappen die je ooit zult gaan zien. Van graslanden tot bossen, rotsformaties en bergtoppen en het is dan ook geen verrassing dat Tanzania een aantal geweldige mogelijkheden biedt voor sightseeing en fotosafari’s.
De Kilimanjaro, ooit een actieve vulkaan, is het hoogste punt van Afrika en wordt omringd door drie van de grootste meren van het continent: het Victoriameer (’s werelds op een na grootste zoetwatermeer) in het noorden, het Tanganyikameer in het westen en het meer Nyasa in het zuidwesten.
Het centrum van Tanzania is een groot plateau, dat deel uitmaakt van het Oost-Afrikaanse plateau. De zuidelijke helft van dit plateau bestaat uit grasland en het oostelijke deel met name uit Miombo-bossen, waarvan het grootste deel wordt bedekt door het enorme Selous National Park. Verder naar het noorden ligt de nationale hoofdstad Dodoma.
Aan de oostkust ligt de grootste stad en voormalige hoofdstad van Tanzania, Dar es Salaam. Net ten noorden van deze stad ligt de Zanzibar-archipel, een semiautonoom gebied van Tanzania dat beroemd is om zijn specerijen. De kust herbergt gebieden met mangrovemoerassen die een belangrijk leefgebied zijn voor dieren.
Discover Tanzania biedt op maat gemaakte begeleide privé-safari’s in Tanzania inclusief vervoer, maaltijden, accommodatie en activiteiten. Je wordt begeleid door een ervaren en deskundige chauffeur/gids.
Geschiedenis
Oudste menselijke nederzettingen
Enkele van de oudste menselijke nederzettingen zijn gevonden in Tanzania. De oudste menselijke fossielen zijn opgegraven in het noorden, een gebied dat wordt aangeduid als “The Cradle of Mankind” en wordt beschouwd als de geboorteplaats van de mensheid. Fossielen die in dit gebied worden gevonden, omvatten botten waarvan wordt aangenomen dat ze meer dan 2 miljoen jaar oud zijn, en de oudst bekende voetafdrukken van de directe voorouders van mensen, de Laetoli-voetafdrukken, die naar schatting ongeveer 3,6 miljoen jaar oud zijn.
Ongeveer 10.000 jaar geleden werd Tanzania bevolkt door de Khoisan, ongeveer 5000 jaar geleden kwamen de Cushitisch sprekende mensen uit het noorden naar dit gebied. Ze introduceerden basistechnieken van landbouw, voedselproductie en later ook veeteelt. Ongeveer 2000 jaar geleden begonnen Bantoe-sprekende mensen te migreren vanuit West-Afrika. Ze ontwikkelden verder ijzerwerkvaardigheden en introduceerden verschillende ideeën over sociale en politieke organisatie. In het begin van het eerste millennium maakte de handel met Arabië en Perzië de Oost-Afrikaanse kust economisch sterk. De islam werd geïntroduceerd en er kwamen Arabische invloeden in de taal, wat resulteerde in de opkomst van de Kiswahili-taal.
Langs de gehele kust, evenals op de eilanden van de Zanzibar, bloeiden veel handelssteden op. In 1498 bereikte Vasco da Gama, als eerste Europeaan, de Oost-Afrikaanse kust. In 1525 hadden de Portugezen de hele kust onderworpen aan hun regime wat duurde tot het begin van de 18e eeuw. Toen kregen de Arabieren uit Oman voet aan de grond in de regio. Gedurende deze tijd werd Zanzibar het centrum voor de Arabische slavenhandel. De haven van Zanzibar werd bezocht door Nederlandse, Engelse en Franse schepen. In 1873 dwong een Britse vloot Sultan Barghash om het einde van de slavenhandel af te kondigen. Hoewel ietswat verminderd, ging de illegale slavenhandel gewoon door.
Mount Kilimanjaro
In 1848 werd de Duitse missionaris Johannes Rebmann de eerste Europeaan die de Kilimanjaro zag, en in 1858 brachten Richard Burton en John Speke het Tanganyikameer in kaart. In januari 1866 ging de Schotse ontdekkingsreiziger en missionaris David Livingstone naar Zanzibar, vanwaar hij op zoek ging naar de bron van de Nijl. Aan de tafel in Berlijn werden, in tegenstelling tot de wijdverbreide perceptie, onder de koloniale mogendheden regels opgesteld over hoe te werk te gaan bij de vestiging van koloniën en protectoraten. Tanganyika als geografische en politieke entiteit kreeg geen vorm vóór de periode van het hoge imperialisme; de naam kwam pas in gebruik nadat Duits Oost-Afrika in 1920 als mandaat door de Volkenbond aan het Verenigd Koninkrijk was overgedragen.
Tanganyika werd eerst gekoloniseerd door Duitsers (1880 tot 1919) en vervolgens door de Britten (1919 tot 1961). Het diende als een militaire buitenpost tijdens de Tweede Wereldoorlog en leverde financiële hulp en munitie. Mwalimu Julius K. Nyerere werd de eerste president toen Tanganyika in 1961 onafhankelijk werd en het Afrikaanse socialisme of Ujamaa introduceerde, dat de nadruk legde op rechtvaardigheid en gelijkheid.
De naam “Tanzania” is een samenstelling van de namen van de twee staten die zich verenigden om het land te creëren: Tanganyika en Zanzibar.
Populatie - Taal - Tijd
Populatie
Tanzania groeit in een zeer snel tempo. Aan het einde van 2020 wordt de bevolking van het land geschat op ruim 59 miljoen en tegen het einde van de eeuw zal de bevolking 280 miljoen bereiken. De bevolking van Tanzania groeit momenteel met een snelheid van bijna 3% per jaar.
Het land heeft een hoog geboortecijfer van 4,8 kinderen per vrouw en van 36,2 geboorten per 1.000 mensen. Helaas betekent een snelgroeiende bevolking in Tanzania ook meer armoede en inkomensongelijkheid. Met 947.300 vierkante kilometer is Tanzania het 23e grootste land ter wereld en het 13e grootste land van Afrika. Dit komt neer op een bevolkingsdichtheid van circa 62 personen per vierkante kilometer. Meer dan 44% van de bevolking is jonger dan 15 jaar.
Tanzania heeft een zeer ongelijke bevolkingsverdeling. In de droge gebieden is de bevolkingsdichtheid slechts 1 persoon per km2, ongeveer 53 mensen per km2 in de waterrijke hooglanden van het vasteland en tot 134 mensen per km2 in de hoofdstad Zanzibar. Ongeveer 80% van de bevolking woont op het platteland. De grootste stad in Tanzania is Dar es Salaam met 2,7 mln. inwoners.
Taal
De officiële taal in Tanzania is Swahili, maar er zijn zeker honderden lokale dialecten. Engels is de tweede officiële taal en de handelstaal van het land. Het is ook de belangrijkste onderwijstaal die wordt gebruikt voor alle instellingen voor hoger onderwijs. U zult merken dat de meerderheid van de mensen waarmee u in contact komt vloeiend Engels spreekt en de taal verrassend goed beheerst.
Tijd
De in Tanzania gehanteerde tijdszone is het hele jaar door de zogenaamde East Africa Time (EAT). Het onderscheid tussen zomer- en wintertijd wordt momenteel niet toegepast.
Flora en Fauna
Grote hoeveelheid en verscheidenheid aan wildlife
Tanzania staat bekend om de grote verscheidenheid aan wilde dieren die in het hele land te vinden zijn. Er zijn naar schatting meer dan vier miljoen wilde dieren in Tanzania die 430 verschillende soorten en ondersoorten vertegenwoordigen. Het land herbergt zo’n 20% van de grote zoogdierpopulatie in Afrika. Zebra’s, giraffen, olifanten, gnoes, buffels, nijlpaarden, antilopen en gazellen zijn veel voorkomende dieren. Grotere roofdieren zoals leeuwen, cheeta’s en luipaarden komen ook voor.
Naast de bekende Afrikaanse zoogdieren zijn er ook nog ongeveer 60.000 insectensoorten, 25 soorten reptielen en amfibieën, ongeveer 100 soorten slangen en vele vissoorten. Vogels zijn ruim vertegenwoordigd in Tanzania met ongeveer duizend soorten, waaronder ijsvogels, neushoornvogels en flamingo’s.
Tropisch regenwoud
Kleine stukjes tropisch regenwoud bieden onderdak aan een rijk assortiment planten, waarvan er vele nergens anders ter wereld te vinden zijn. Deze omvatten o.a. de Usambara oftewel het Afrikaans viooltje (Saintpaulia) en Impatiens, die als kamerplant worden verkocht in supermarkten in het westen. Soortgelijke bossen – overblijfselen van het veel grotere tropische woud dat zich ooit over het continent uitstrekte – zijn ook te vinden in de Udzungwas, Ulugurus en verschillende andere gebieden. Er zijn enkele bijzonder opvallende landschappen met baobabs in Tarangire National Park.
Savanne
Buiten de bergketens is een groot deel van het land bedekt met miombo (‘vochtig’ bos), waar de belangrijkste vegetatie verschillende soorten Brachystegia-bomen zijn. Een groot deel van het droge centrale plateau is bedekt met savanne, bushland en struikgewas, terwijl graslanden de Serengeti-vlakte bedekken, net zoals nog wat andere gebieden die geen goede afwatering hebben. Amani Nature Reserve en Kitulo National Park behoren tot de botanische hoogtepunten van het land. Kitulo is een van de weinige parken in Afrika met wilde bloemen als bezienswaardigheid.
Economie
De economie van Tanzania
Tanzania heeft één van Afrika’s snelst groeiende economieën met een jaarlijkse stijging van het nationale BBP van bijna 7% sinds 2000. Er is echter nog steeds wijdverbreide armoede: 49% van de Tanzaniaanse bevolking leeft onder de internationale extreme armoedegrens van USD 1,90 per dag (Wereldbank, 2011). Onder de overwegend landelijke bevolking van Tanzania (73%) is de economische groei beperkt. Inclusieve, brede groei wordt belemmerd door de lage productiviteitsgroei in arbeidsintensieve sectoren zoals de landbouw, die 77% van de beroepsbevolking in dienst heeft. De landbouwsector is de afgelopen tien jaar slechts met 4% per jaar gegroeid.
Betrokkenheid van de particuliere sector is een essentieel onderdeel van de economische ontwikkeling van Tanzania om het gestelde doel om in 2025 de status van middeninkomen land te bereiken. De particuliere sector in Tanzania loopt voorop in groei door het scheppen van banen, innovatie, het genereren van belastinginkomsten en het handhaven van eerlijke concurrentie. Momenteel biedt de particuliere sector werk aan ongeveer 70% van de jongeren in Tanzania. Het hebben van werk is cruciaal op weg naar zelfredzaamheid.
Mobiele GSM Telefoon
SIM cards & mobile operators
De internationale code voor Tanzania als u vanuit het buitenland belt is +255. Bellen binnen Tanzania is relatief goedkoop en het netwerk tussen de grote steden is betrouwbaar. Er zijn vijf netwerkaanbieders actief in het land (Vodacom, Airtel, Tigo, Zantel en Halotel). Vodacom heeft de grootste dekking van het land en Zantel heeft de beste dekking voor Zanzibar. Lokale simkaarten en beltegoed zijn overal verkrijgbaar.
Electricity
Standaard voltage 230V
Het elektriciteitsnetwerk in Tanzania is gebaseerd op Engelse normen, wat betekent dat deze wordt geleverd op 230 Volt en 50 Hz. Dit betekent dat alle Europese apparatuur in principe gewoon zou moeten werken, van laptopvoedingen tot opladers voor mobiele telefoons. Wandcontactdozen gebruiken een 3-polige gezekerde stekker, waardoor het gebruik van reisadapters voor mensen (en apparatuur) uit andere landen noodzakelijk is. Houd er rekening mee dat de stroomvoorziening in Oost-Afrika nogal eens onbetrouwbaar is, dus een zaklamp of hoofdlamp is ’s nachts erg handig.
Elke reiziger heeft zijn eigen voorkeuren. Heb jij hulp nodig bij het samenstellen van jouw privé reis naar Tanzania? Dan staan onze ervaren tour consultants klaar om je te helpen! Samen stemmen we de reis volledig af op jouw persoonlijke voorkeuren, wensen en budget. Wij kunnen je op veel verschillende manieren van dienst zijn. Ons team van vriendelijke en servicegerichte Tour Consultants is in Europa en Afrika beschikbaar om je te helpen bij het maken van een persoonlijk voorstel voor jouw privé rondreis op maat naar Tanzania en om al je vragen te beantwoorden.
Elke reiziger heeft zijn eigen voorkeuren. Heb jij hulp nodig bij het samenstellen van jouw privé reis naar Tanzania? Dan staan onze ervaren tour consultants klaar om je te helpen! Samen stemmen we de reis volledig af op jouw persoonlijke voorkeuren, wensen en budget. Wij kunnen je op veel verschillende manieren van dienst zijn. Ons team van vriendelijke en servicegerichte Tour Consultants is in Europa en Afrika beschikbaar om je te helpen bij het maken van een persoonlijk voorstel voor jouw privé rondreis op maat naar Tanzania en om al je vragen te beantwoorden.
De privé reizen die wij aanbieden naar Tanzania zijn volledig aan te passen aan je wensen. Je kunt dit reisschema boeken zoals het is, of het gebruiken als inspiratie om je eigen gepersonaliseerde privé safari in Tanzania samen te stellen. Bekijk hieronder enkele van onze andere reizen naar Tanzania die we hebben samengesteld ter inspiratie. Discover Tanzania zal er altijd voor zorgen dat je de privé safari van je dromen beleeft!
Reisduur: 10 dagen (aanpasbaar)
Prijs vanaf: $2.935,- USD
Reisduur: 8 dagen (aanpasbaar)
Prijs vanaf: $1.835,- USD
Reisduur: 18 dagen (aanpasbaar)
Prijs vanaf: $4.610,- USD
Reisduur: 15 dagen (aanpasbaar)
Prijs vanaf: $5.895,- USD